
Poznaj porady, które pozwolą Ci myć lodówkę we właściwy sposób!
Patrząc na naszą kuchnię, możemy szybko się zorientować, że lodówka jest jedynym urządzeniem, które działa bez przerwy. Mimo to, większość z nas jej nie czyści wystarczająco często. Zastanówmy się przez chwilę, co może się stać, jeśli nie dbamy o nią systematycznie? Otóż mogą w niej pojawiać się plamy, pleśń i nieprzyjemne zapachy, a także zaczną rozwijać się w niej wszelkiego rodzaje bakterie, których z pewnością nikt nie chce! W niniejszym wydaniu omawiamy sposób mycia lodówki oraz doradzamy, jak pozbyć się brzydkich zapachów. Zapraszamy gorąco!
O czym nie powinniśmy zapominać, kiedy czyścimy lodówkę?
Na początku nie zapomnij o odłączeniu swojej lodówki od zasilania. Pierwszym powodem dla tego typu działania jest naturalnie bezpieczeństwo. Prócz tego obniżysz niepotrzebne w tym czasie wykorzystanie prądu, jak również podniesiesz temperaturę we wnętrzu, co uprości proces czyszczenia. Gdy już Twoja chłodziarka będzie odłączona od zasilania, wyjmij z niej wszystkie półki i szufladki, a następnie pozostaw uchylone drzwiczki.
Wyjęte ze środka elementy umyj ciepłą wodą z płynem, opłucz oraz gruntownie wytrzyj do sucha. W następnym kroku zajmij się wnętrzem lodówki. Myj ją przy użyciu mieszaniny wody, mydła oraz sody oczyszczonej czy też octu. Mycie przeprowadzaj od góry do dołu. W finalnym etapie spłucz oraz wytrzyj do sucha. Po zakończeniu odczekaj minimum 30 min. W tym czasie lodówka powinna w pełni wyschnąć. Czas ten możesz zużytkować na mycie ścian zewnętrznych. Nie zapomnij o uszczelkach drzwi.
Po dokładnym umyciu możesz już umieścić w lodówce jedzenie. Nie powinieneś wstawiać do niej gorących potraw. Jeśli potrzebujesz w niej umieścić naczynie z czymś ciepłym, pozwól mu najpierw ostygnąć do temperatury pokojowej. Przedmioty o większej aniżeli pokojowa temperatura mogą być przyczyną, że we wnętrzu lodówki tworzyć się będzie szron. Pamiętaj o tym, aby wszystkie produkty w lodówce były hermetycznie zawinięte folią lub przykryte pokrywką. Będzie to ochraniać żywność przed wysychaniem, a także będzie hamowało wydzielanie zapachów.
Teraz jest najlepszy moment na rozmrożenie lodówki!
Co jakiś czas powinieneś przeprowadzić odmrażanie lodówki. Nie wykorzystuj przy tym żadnych środków chemicznych oraz nie usuwaj lodu w sposób mechaniczny. Unikaj też umieszczania we wnętrzu gorących przedmiotów, które mogą uszkodzić element chłodzący Twojej lodówki.
W celu rozmrożenia wyłącz lodówkę z gniazdka. Jest to doskonała okazja, by równocześnie dokładnie oczyścić jej wnętrze. Topniejący lód będzie zbierał się w postaci wody w zbiorniku na dole. Trzeba pamiętać o jego wylewaniu. Przeprowadzaj konserwację w postaci przecierania uszczelek drzwi ściereczką nasączoną gliceryną.
Ważne jest, że lodówki zaopatrzone w systemy No Frost również powinny być odmrażane dwa razy w roku. W przypadku tego typu sprzętu proces niczym się nie różni. Pamiętaj jedynie, żeby lód topniał się bez Twojej pomocy.
Naturalne sposoby na uporczywe zapachy w lodówce!
Niestety lodówka ma taką przypadłość, że lubi przesiąknąć brzydkimi zapachami z jedzenia. Warto zatem zastosować naturalne metody do niwelowania niepożądanymi woniami. Pierwszym skutecznym sposobem okazuje się proszek do pieczenia, który umieszczamy w środku w niewielkim naczyniu i wymieniamy go co dwa tygodnie. Drugim sposobem, w momencie, kiedy kończymy myć lodówkę, to postawmy w niej świeżo zaparzoną kawę. Trzeci sposób to umieszczenie w lodówce połówki z przeciętej cytryny!
Komentarze
Brak komentarzy