Poznaj porady, które pozwolą Ci myć lodówkę we właściwy sposób!

Poznaj porady, które pozwolą Ci myć lodówkę we właściwy sposób!

Patrząc na naszą kuchnię, możemy szybko się zorientować, że lodówka jest jedynym urządzeniem, które działa bez przerwy. Mimo to, większość z nas jej nie czyści wystarczająco często. Zastanówmy się przez chwilę, co może się stać, jeśli nie dbamy o nią systematycznie? Otóż mogą w niej pojawiać się plamy, pleśń i nieprzyjemne zapachy, a także zaczną rozwijać się w niej wszelkiego rodzaje bakterie, których z pewnością nikt nie chce! W niniejszym wydaniu omawiamy sposób mycia lodówki oraz doradzamy, jak pozbyć się brzydkich zapachów. Zapraszamy gorąco!

O czym nie powinniśmy zapominać, kiedy czyścimy lodówkę?

Na początku nie zapomnij o odłączeniu swojej lodówki od zasilania. Pierwszym powodem dla tego typu działania jest naturalnie bezpieczeństwo. Prócz tego obniżysz niepotrzebne w tym czasie wykorzystanie prądu, jak również podniesiesz temperaturę we wnętrzu, co uprości proces czyszczenia. Gdy już Twoja chłodziarka będzie odłączona od zasilania, wyjmij z niej wszystkie półki i szufladki, a następnie pozostaw uchylone drzwiczki.

Wyjęte ze środka elementy umyj ciepłą wodą z płynem, opłucz oraz gruntownie wytrzyj do sucha. W następnym kroku zajmij się wnętrzem lodówki. Myj ją przy użyciu mieszaniny wody, mydła oraz sody oczyszczonej czy też octu. Mycie przeprowadzaj od góry do dołu. W finalnym etapie spłucz oraz wytrzyj do sucha. Po zakończeniu odczekaj minimum 30 min. W tym czasie lodówka powinna w pełni wyschnąć. Czas ten możesz zużytkować na mycie ścian zewnętrznych. Nie zapomnij o uszczelkach drzwi.

Po dokładnym umyciu możesz już umieścić w lodówce jedzenie. Nie powinieneś wstawiać do niej gorących potraw. Jeśli potrzebujesz w niej umieścić naczynie z czymś ciepłym, pozwól mu najpierw ostygnąć do temperatury pokojowej. Przedmioty o większej aniżeli pokojowa temperatura mogą być przyczyną, że we wnętrzu lodówki tworzyć się będzie szron. Pamiętaj o tym, aby wszystkie produkty w lodówce były hermetycznie zawinięte folią lub przykryte pokrywką. Będzie to ochraniać żywność przed wysychaniem, a także będzie hamowało wydzielanie zapachów.

Teraz jest najlepszy moment na rozmrożenie lodówki!

Co jakiś czas powinieneś przeprowadzić odmrażanie lodówki. Nie wykorzystuj przy tym żadnych środków chemicznych oraz nie usuwaj lodu w sposób mechaniczny. Unikaj też umieszczania we wnętrzu gorących przedmiotów, które mogą uszkodzić element chłodzący Twojej lodówki.

W celu rozmrożenia wyłącz lodówkę z gniazdka. Jest to doskonała okazja, by równocześnie dokładnie oczyścić jej wnętrze. Topniejący lód będzie zbierał się w postaci wody w zbiorniku na dole. Trzeba pamiętać o jego wylewaniu. Przeprowadzaj konserwację w postaci przecierania uszczelek drzwi ściereczką nasączoną gliceryną.

Ważne jest, że lodówki zaopatrzone w systemy No Frost również powinny być odmrażane dwa razy w roku. W przypadku tego typu sprzętu proces niczym się nie różni. Pamiętaj jedynie, żeby lód topniał się bez Twojej pomocy.

Naturalne sposoby na uporczywe zapachy w lodówce!

Niestety lodówka ma taką przypadłość, że lubi przesiąknąć brzydkimi zapachami z jedzenia. Warto zatem zastosować naturalne metody do niwelowania niepożądanymi woniami. Pierwszym skutecznym sposobem okazuje się proszek do pieczenia, który umieszczamy w środku w niewielkim naczyniu i wymieniamy go co dwa tygodnie. Drugim sposobem, w momencie, kiedy kończymy myć lodówkę, to postawmy w niej świeżo zaparzoną kawę. Trzeci sposób to umieszczenie w lodówce połówki z przeciętej cytryny!

Informacje
Dodany przez użytkownika: Aleksander Zalewski
Oceń
Ocena: brak
Liczba ocen: 0
Więcej od Aleksander Zalewski
Artykuły w kategorii Technologia i Internet
Tagi artykułu
Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz